Odensehuis Alkmaar

Wanneer: elke dinsdag- en donderdagmiddag van 12:00 tot 16:00 uur
Info: (072) 511 7311 – odensehuis@de-oever.nl
Coördinator – Diana van Weele

Andere locaties
• Wijkcentrum Mare Nostrum : Maandag van 10:00 tot 14:00 uur
• Wijkcentrum De Alkenhorst : Vrijdag van 10:00 tot 13.30 uur
Info: (072) 511 7311 – odensehuis@de-oever.nl
Coördinator – Diana van Weele

Odensehuis Alkmaar is een plek en een stem voor inwoners van Alkmaar met (beginnende) dementie en geheugenproblemen.

Een Odensehuis is een informatie- en ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie en geheugenproblemen, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies. Een Odensehuis biedt een stem aan mensen met dementie en de mantelzorgers. Het is een veilige plek naast hun eigen woonomgeving waar ze zich ‘thuis’ kunnen voelen. De informatievoorziening is bestemd voor een brede groep geïnteresseerden.

Open karakter en laagdrempelig
Mensen met dementie of geheugenklachten, mantelzorgers, familie en vrienden kunnen binnenlopen voor advies, ondersteuning en ontmoeting. Een Odensehuis is als inloopcentrum laagdrempelig. Een indicatie of een diagnose is niet nodig om mee te doen. In het Odensehuis Alkmaar kunt u gelijkgestemden ontmoeten, in een huiselijke en veilige sfeer. Een kop koffie en een praatje? Mantelzorgondersteuning? Samen lunchen? Meedoen aan de afwisselende activiteiten? Of zelf een activiteit bedenken? Veel kan en niets moet. Bij Odensehuis Alkmaar kunt u zichzelf zijn – en doen wat u leuk vindt.

U zelf kunnen zijn
Het is nogal wat, als u te maken krijgt met een haperend geheugen. Het is dan extra fijn om een plek te hebben waar u zich thuis voelt. Waar mensen u begrijpen en u uw ervaringen kunt delen. Waar u helemaal uzelf kunt zijn. Waar u kunt praten, lachen en lekker bezig kunt zijn. Bij Odensehuis Alkmaar kunt u dingen doen waar u plezier aan beleeft. Want daar gaat het om: dat u een leuke tijd heeft en opgewekt weer naar huis gaat.

Veel kan, niets moet
Wilt u een keer een kijkje nemen of meteen meedoen? Met of zonder uw partner? Dat bepaalt u zelf. Eigen regie, dat vinden we belangrijk. Daarom bepaalt u ook zelf het programma, samen met de andere deelnemers en vrijwilligers. Wilt u creatief bezig zijn, bewegen, zingen of een museum bezoeken? Of alleen een kopje koffie komen drinken? Veel kan. En niets moet.

Kleine bijdrage
Op sommige locaties vragen we een kleine eigen bijdrage voor de lunch of voor activiteiten. 
U kunt dan ook betalen met de AlkmaarPas.

We doen het met elkaar!
Odensehuis Alkmaar is een inloophuis voor mensen met beginnende dementie en geheugenproblemen én hun naasten. Bij Odensehuis Alkmaar kunt u doen wat u leuk vindt, of waar u goed in bent. Samen met mensen die u begrijpen. U kunt elkaar ontmoeten, ondersteunen en samen een plezierige middag beleven. Samen maken we het Odensehuis. Voor u – en samen met u.

Allemaal gelijkwaardig
De sfeer is ongedwongen en informeel. Binnen Odensehuis Alkmaar zijn we allemaal gelijkwaardig. Mensen met geheugenproblemen, mantelzorgers, vrijwilligers, buurtbewoners, stagiaires; iedereen levert op zijn of haar eigen manier een bijdrage. Daarbij kijken we altijd naar uw mogelijkheden, talenten en behoeften.

Meedoen
Dat was ook de visie van het allereerste Odensehuis, dat in 2001 in de Deense plaats Odense startte. Inmiddels zijn er zo’n 35 Odense-huizen verspreid over Nederland. Ook in Alkmaar zorgt het Odensehuis ervoor dat mensen met dementie en geheugenproblemen kunnen blijven meedoen en beter zichtbaar zijn in de buurt waar zij wonen.

Deel deze activiteit via social media: